Ook in de maatschappij werken we samen. Ons doel is om samen te leven. Ogenschijnlijk simpele problemen blijken dan complex, maar niet onoplosbaar.
Zoals met asielzoekers, die met de bus vanuit Emmen naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel gaan. De realiteit is dat die toestroom van mensen er is. En dat de verschillen tussen mensen uit de regio, veiligelanders (asielzoekers die komen uit een van de landen die Nederland als veilig bestempelt), buschauffeurs en politiek leiden tot veel gedoe. Zoals veel onrust in de omgeving Emmen, een onveilig gevoel bij de buschauffeurs, serieuze incidenten en frustratie over tijdelijke oplossingen die geen zoden aan de dijk zetten.
Krantenkoppen over deze situatie:
FNV trekt aan de bel: ‘Station Emmen is levensgevaarlijk’
Marokkaanse asielzoeker slaat deuk in plafond bus op beruchte buslijn Qbuzz: ‘Dit zijn de mensen die voor veel onrust zorgen in en rond Ter Apel’
Weer incident in ‘veiligelandersbus’ tussen Emmen en Ter Apel: FNV gaat politici streng toespreken
De situatie werd aangepakt en niet onverdienstelijk: “Het gaat hartstikke goed”.
De situatie vóór
Tussen Ter Apel en station Emmen rijden bussen waar veel asielzoekers gebruik van maken.
Al een paar jaar zijn er veel problemen op deze buslijn. Snelle oplossingen werkten niet en buschauffeurs zagen het niet meer zitten. Zoals je ziet in dit filmpje uit oktober 2021:
Niemand zit te wachten op deze situaties.
Want hoewel het ogenschijnlijk simpel is, spelen er tal van factoren mee zoals taalbarrières, cultuurverschillen, emoties maar ook tijdelijke politieke agenda’s.
De situatie na
En wat een tijd terug nog onmogelijk leek, blijkt nu een zeer werkbare situatie te zijn geworden.
De belangrijkste oplossing: Hosts uit het asielzoekerscentrum werken op vrijwillige basis op de buslijn en er is een aparte pendelbus.
Belangrijke aspecten (of noem het haltes ;-)) van deze oplossing:
– uitzoomen en naar de grotere context kijken
– luisterklimaat creëren: beweeg eerst helemaal naar de ander toe en wees nieuwsgierig. Hoe is het om in een vreemd land gebruik te moeten maken van het openbaar vervoer?
– vertrek vanaf dat punt samen naar de situatie hoe je het (beide) wilt hebben
– doe het samen en ga niet tegen elkaar strijden
– zorg dat het een lange termijn oplossing is (in dit geval werden de afspraken vastgelegd in een convenant)
– neem angst weg
Je start dus niet op je eigen eilandje (‘ik wil dat er geen gedoe is’), maar je begint met luisteren naar de ander. Als je dat niet doet, verlies je een gezamenlijk doel uit het oog.
En zo is de situatie in oktober 2023:
Foto: RTVNoord