innovatie projectmanagement

Innovatie? Put the money where your mouth is

Afgelopen week was ik in Stockholm. Na wat rondzwervingen stapte ik het Vasa-museum binnen. In de hal staat de Vasa. Een enorm schip, dat uitvoer in 1628, maar nooit de haven goed en wel uitkwam. Na 1,3 kilometer zonk het. Toen de koning het ontwerp voor het schip zag, beviel hij dat het groter moest met nog twee verdiepingen erboven op. De ingenieurs riepen direct dat dat technisch helemaal niet kon, maar de koning was koning.

Dit gebeurt nog dagelijks.

Zo was daar laatst het bedrijf dat een fantastisch nieuw product had ontwikkeld. Het product was precies het antwoord op een probleem voor telers in de tuinbouw.
De machine zag er geweldig uit en stond te prijken in de centrale hal van het enorme kantoor van dit innovatieve bedrijf. De verkoop ging gesmeerd. Maar toen bleek opeens dat de machine nog niet getest was: de machine had nog nooit in een kas gestaan.

Deze fout werd gemaakt bij een gerenommeerd bedrijf waar intelligente mensen werken. En die mensen heb je ook nodig om innovatie van de grond te krijgen. Deze case is een klassiek voorbeeld van projectmanagement gone wrong. En hoewel je bij innovaties moet durven proberen en jezelf moet toestaan om fouten te maken; vergeet toch je gezond verstand niet.

Innoveren moet je proberen

Innovaties hoeven trouwens niet altijd technisch te zijn, het kan ook gaan om bijvoorbeeld innovatie van diensten in de zorg. Dat daar subsidies voor zijn is heel gaaf omdat het organisaties stimuleert om niet alleen in de waan van de dag te leven, maar ook vooruit te kijken naar een duurzame toekomst voor hun eigen sector. Als zij die niet geheel zelf hoeven te financieren, is de drempel lager om een project op te starten om innovaties te onderzoeken. Bijvoorbeeld met een haalbaarheidsonderzoek, waarvoor je subsidie kunt krijgen. Maar ook het demonstreren en testen van een product of dienst kost geld en ook daar kun je ondersteuning bij krijgen

Meer innovatiekracht door subsidies

Het doel van de subsidies is om het noorden innovatiever en sterker te maken. Daarbij is de strategie gevat in de zogenaamde ‘RIS3’ (ja, die afkorting mag je vergeten). Hierin worden vier transities benoemd die de brede welvaart onder druk zetten:
– van een lineaire naar een circulaire economie
– van fossiele naar hernieuwbare energie
– van zorg naar (positieve) gezondheid
– van analoog naar digitaal

‘Van analoog naar digitaal’ is daarnaast ook een doorsnijdend thema, samen met de thema’s ‘human capital’, ‘ondernemerschap’, ‘interregionalisering’ en ‘digitalisering’.

Innovatief project opzetten

Hadden we al gezegd dat je dit als een serieus project moet aanvliegen? Hier geldt ten eerste dat je aan de voorkant veel tijd in de structuur en veldonderzoek kunt stoppen zodat de energie en informatie daarna vrij kan vloeien: met vernieuwende ideeën.

Ten tweede investeer je in projectcommunicatie. Niet door eindeloos te overleggen, maar wel door alle informatie een gebeurtenissen transparant en inzichtelijk te maken.

Het belangrijkste: kennis delen. Probeer niet alleen te werken. Natuurlijk vertraagt samenwerken met andere organisaties aan het begin van een project. Maar als er bij jou een zaadje geplant wordt, en anderen hebben dat wat er nodig is om het tot bloei te brengen, waarom zou je het dan zelf proberen?

Als het goed is heb je een serieus team met stakeholders en een helder beeld van wie welke kennis wanneer inbrengt. Denk daarbij groter dan je eigen bedrijf.

Innoveren kan dus als je start met een blanco bladzijde, de juiste relaties bouwt en samen een heldere missie hebt.

Technische ontwikkeling volgens 9 levels

Bij de ontwikkeling van innovaties in de techniek zijn er 9 levels van technische gereedheid.
Je vindt ze op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Zij zijn belangenbehartiger voor Groningen, Friesland en Drenthe én subsidieverstrekker. Dat betekent dat zij innovaties stimuleren, onder andere door geld beschikbaar te stellen in verschillende fases van innovaties. Je kunt deze 9 levels ook gebruiken om je plan uit te stippelen.

Op welk level past jouw plan? Nieuwsgierig hoe je je project (financieel) sterker kunt maken? Bel of mail gerust.