regels facebook winactie opzetten

Facebook winactie do’s & don’ts

Het lijkt zo aantrekkelijk. Een Facebook winactie opzetten. En ik geef toe. Het is ook easy. Je regelt een te winnen product met een hoog ‘ah, die wil ik hebben voor de heb’-gehalte (denk daarbij aan een meubelstuk van steigerhout of kinderspeelgoed). Je maakt een win!-post en de likes en shares stromen binnen.

Publiek bereiken: win-actie liefhebbers kopen niet

Zei ik nou win-actie liefhebbers?. Yes, I did. Deelnemers van winacties willen maar één ding: winnen. Zo snel als ze jouw pagina liken voor een winactie, zo snel disliken ze ook als je blijkt dat jouw andere posts een serieuzer verhaal vertellen. Sterker nog. Win-actie liefhebbers zijn nooit potentiële klanten. Ze willen namelijk graag winnen en niet kopen. Als ze iets niet gewonnen hebben terwijl ze zich er al op verheugd hadden gaan ze er zeker niet meer het volledige bedrag voor betalen. Dat voelt alleen maar meer als verliezen.

Hoe kun je WEL in een leuke Facebook win-actie doen?

Raad ik je af om win-acties te doen op Facebook? Nee, niet per se. Je eigen product weggeven doet afbreuk aan een kwalitatief sterk imago. Maar een uitzondering zou heel goed kunnen zijn dat je een limited edition in een winactie weggeeft. Zo’n product waar maar één of een beperkt aantal van is en waarmee je dus je eigen standaardproduct niet minder waard maakt.

Ik heb een eigen blog en ook ik doe weleens winacties. Dan regel ik in samenwerking met een leuke shop een bijzonder product wat in het oog springt. Dat doe ik niet al te vaak omdat ik een Facebook pagina met veel winacties niet chique vind. Ik hoef geen win-actie liefhebbers als volgers. Maar ik wil wel mijn bestaande volgers af en toe een cadeautje gunnen. Het eerlijkste zou zijn als ik random iemand uit zou kiezen en die een cadeau zou geven. Maar dat is dan weer niet interessant voor de webshop waarmee ik samenwerk. Bovendien heb je dan kans dat je iemand iets cadeau doet waar hij of zij helemaal geen behoefte aan heeft.

Wat mag wel en wat mag niet bij winacties op Facebook?

Als er ergens onduidelijkheid over is, dan is het de regelgeving rondom winacties op Facebook, die zij overigens zelf ‘promoties’ noemen. Facebook zou hier heel makkelijk duidelijkheid over kunnen geven, maar ik vermoed dat ze er bewust niet duidelijk over zijn omdat ze dan ook heel expliciet moeten vermelden wat wel mag.

Op dit moment – december 2015 – zijn dit de meest actuele regels voor winacties.
Dit mag wel:
– Reageren op een bericht op je pagina of een bericht op je pagina leuk vinden (bijvoorbeeld ‘Vind dit bericht leuk om deel te nemen’)
– Inhoud op je pagina plaatsen
– Je pagina een bericht sturen

Wat mag NIET bij een winactie

Persoonlijke profielen en dus timelines mogen niet gebruikt worden om deel te nemen aan een actie. Daarom is het niet toegestaan om bijvoorbeeld mensen te vragen een bericht op hun profiel te delen (share) om zo deel te nemen aan de winactie. Dus bijvoorbeeld niet: ‘Deel dit bericht op je profiel om mee te doen’ of ‘Deel op het profiel van je vrienden voor grotere kans op prijzen’.

Je mag niet vragen om een Facebook pagina te liken (maar dus wel het bericht).

Waar het op neer komt is dat je anderen niet lastig mag vallen met winacties. Facebook is natuurlijk gebaseerd op netwerken van vrienden. Dus als jij actief bent met het delen van winacties dan druk je je vrienden ook steeds like & share acties onder de neus terwijl ze eigenlijk naar Facebook komen omdat ze graag op de hoogte willen blijven van je postzegelverzameling (ik zeg maar even iets nuttigs). En dat is natuurlijk ook precies wat er niet chique aan is.

Je kunt ook de promotieregels van Facebook doorlezen, al vind ik die niet heel duidelijk.

Mag je vrienden taggen voor een Facebook winactie?

Als marketeer is dit een van mijn favorieten. De kans is groot dat jij goed weet welke vrienden van jou oprecht interesse hebben in een merk of product. Hoewel je je vrienden niet lastig zou moeten vallen met winacties, kun je dit ook zien als goed bedoeld advies met als beloning kans op een echt interessant product. Zo heeft dit nog enigszins een cadeaufactor. Taggen is dus een leuke mogelijkheid om er optioneel bij te doen. Bijvoorbeeld na de actievoorwaarden vermelden ‘ken jij een gorilla, die ook zo’n bananen lunchbak zou kunnen gebruiken, tag diegene dan hieronder’.

Voordelen van een winactie

De kans is groot dat je meer volgers van je pagina krijgt, de volgers voelen zich beloond en je naamsbekendheid wordt vergroot. Wie kent de steigerhoutenmeubelboeren van Nederland nog niet?

Nadelen van een winactie

Je bereikt zelden je potentiële klanten. De waardebeleving van je product daalt (want als je gratis iets weg kunt geven, dan hoef je er toch ook niet de adviesprijs voor te betalen?) en de kans is groot dat je conversie (tijdelijk) daalt.

slechte verkoop door winactie op facebook

Wees lief voor je volgers

Om een winactie voor iedereen succesvol te maken houd je je actie simpel. Iets wat in de eerste regel al ingewikkeld klinkt gaat niemand doen. Bijvoorbeeld ‘Vul deze enquete in en win een roze olifantjes tandenborstel’. Een enquete invullen klinkt al als een saaie bezigheid.

Beloon bestaande volgers, dan blijven ze ook volgers. Je hoeft niet per se een Facebook winactie te doen. Je kunt ook zomaar iets weggeven zonder dat ze er ook maar iets voor hoeven te doen.

Als je een lekkere follow-up wilt kun je de verliezers belonen met bijvoorbeeld een kortingscode.

Het opzetten van een correcte Facebook winactie

– Maak algemene voorwaarden
– Maak een apart tabblad, bijvoorbeeld met behulp van een iframe tab of vermeld de voorwaarden in een notitie zoals bijvoorbeeld Optimel doet

En:
– Schrijf echt leuke content
– Plaats een echt leuk beeld bij je Facebook winactie
– Probeer een heel specifieke groep aan te spreken en niet willekeurig likes te scoren

Zorg dat je de winnaar ook daadwerkelijk kunt bereiken!

hoe kies je een winnaar van een facebook winactie

Dat is niet zo simpel als het klinkt. Sommige mensen hebben hun profielen keurig afgesloten van de buitenwereld. En hoe ga jij dan contact met ze opnemen? En hoe zorg jij ervoor dat je contact met ze op kunt nemen? Daarom is het handig om ze om een reactie te vragen. Je kunt dan namelijk in de comments ook aangeven dat ze gewonnen hebben. En daarmee zien andere deelnemers ook dat er daadwerkelijk een winnaar is.

Je kunt voor het kiezen van een winnaar de Karma tool gebruiken of zelf een originele manier verzinnen zoals een bekend rekenwonder vragen random nummers te noemen.

Vraag om een foto

Een blije winnaar wil vaak wel even een foto opsturen, plaats die ook op de Facebookpagina zodat je geloofwaardig blijft als prijzenweggever.

Copy met een hoog like-gehalte

Ik zie zelfs Facebook posts voorbij komen waar je niet eens een product kunt winnen, maar die toch enorm veel likes krijgen. En als je bedenkt dat dergelijke producten ook vaak verloot worden kun je dus al bedenken dat win-actie liefhebbers al op de automatische piloot gaan liken en sharen. En voor de extra kansen geven ze dan bij de comments ook nog even aan dat zo’n steigerhouten kerstboom echt geweldig zou staan in hun woonkamer.

voorbeeld-facebook-winactie

Heb je nog vragen over do’s & don’ts van een Facebook winactie?

Neem contact op!