We willen belemmeringen wegnemen om als team effectief te kunnen werken in een aangename omgeving. Dat leidt vaak tot betere vergaderingen, interactie en communicatie. Daarom starten we met een teamanalyse, de Group Development Questionnaire (GDQ).

Teamanalyse met de Group Development Questionnaire:

  • gevalideerde vragenlijst voor teams
  • duidt de fase van teamontwikkeling
  • onderzoekt patronen, kijkt dus niet naar individuele resultaten
  • objectief inzicht in de sterktes en verbeterpunten van je team
  • helpt bij het aanpakken van frustraties en obstakels in samenwerking
  • teams die hun ontwikkeling begrijpen, zijn productiever en werken beter samen

GDQ is een krachtig meetinstrument dat organisaties helpt bij het optimaliseren van hun teams. Deze internationaal erkende methode combineert wetenschappelijk onderbouwde assessments met gerichte activiteiten en strategieën voor interventies die de teamontwikkeling bevorderen. Het is ontwikkeld door dr. Susan Wheelan.

De kracht van de Group Development Questionnaire

Met de Group Development Questionnaire (GDQ), meet je in welke ontwikkelingsfase een team nu zit en wat de eerstvolgende benodigde stappen zijn.

De vier fasen van teamontwikkeling

In het model van Wheelan kunnen groepen zich in vier verschillende fasen bevinden:

1. Afhankelijkheid en Inclusie

In deze fase willen de teamleden veiligheid ervaren en hebben ze behoefte aan een leider. De doelen zijn nog niet voor iedereen helder. Er zijn vrijwel geen geluiden van ontevredenheid en onrust.

2. Tegenafhankelijkheid en Conflict

De groep wil minder afhankelijk zijn van de leider en conflicten zijn heel normaal. De meningen verschillen en worden ook geuit. Er is spanning in het team.

3. Vertrouwen en Structuur

De groep focust zich meer op de taak. Het team besteedt tijd aan de planning en hoe het werk zal gaan uitvoeren. Teamleden vertrouwen elkaar. De groep kan in kleine werkgroepen uiteen voor specifieke deeltaken.

4. Werk en Productiviteit

De groep werkt samen in heldere rollen en aan duidelijke doelen. Het team geeft, ontvangt en integreert feedback om de productiviteit te verhogen. Het team handelt naar de genomen besluiten.

Net als in fase 3 gaat 80% van de energie naar het daadwerkelijke werk. Terwijl dat in fase 1 en 2 nog maar 30% was.
De rest wordt gebruikt voor groepsonderhoud, het omgaan met interpersoonlijke problemen die zich voordoen, etcetera.

De voordelen van een teamanalyse

Teams die de methode actief en regelmatig toepassen en hun proces evalueren door middel van zelfreflectie of team-debriefing, verhogen hun effectiviteit gemiddeld met 25%.
Teams in fase 3 en 4 hebben meer tevreden klanten. In de industrie is de productie hoger en op intensive cares zijn de overlevingskansen voor patiënten hoger.

Hoe werkt de GDQ in de praktijk?

  • Digitale vragenlijst (lang of kort)
  • Toelichting analyse in teamsessie
  • Bepalen ontwikkeldoelen
  • Ontwikkelplan met passende interventies

Voor teamanalyse vullen alle medewerkers een digitale vragenlijst in die data genereert. De analyse van de groep als geheel wordt doorgenomen met de groep in een sessie. In die sessie (halve dag) leert het team over ontwikkeldoelen en stelt het team een ontwikkelplan op, gebaseerd op data.

De vragenlijst 60 statements waarbij het groepslid op een schaal van 1-5 een score geeft en nog een paar open vragen. Het invullen duurt zo’n 20 minuten. De korte vragenlijst bestaat uit 13 statements.

De resultaten worden met het team gedeeld waarbij alleen wordt gekeken naar waar de groep/ het team als geheel staat en niet naar individuen.

Leiderschap en teamontwikkeling

Dagelijks vragen leiders zich af hoe ze hun medewerkers en teams effectiever kunnen maken zonder de druk hoog op te voeren of absurd hard te gaan werken. Je wilt immers slimmer gaan werken en niet harder. Workaholic teams, net als workaholic-individuen, zullen waarschijnlijk niet de best mogelijke resultaten boeken.

GDQ Consultant

Benieuwd wat de GDQ voor jouw team kan betekenen? Bel of mail Paula Nordhauzen.

Als gecertificeerd GDQ-consultant heeft zij het certificeringsproces voor de Group Development Questionnaire (GDQ) succesvol afgerond en daarmee toestemming gekregen van GDQ Associates AB om de GDQ te gebruiken. De GDQ is ontwikkeld door Susanne Wheelan en alle rechten, titels en belangen in de GDQ, inclusief de intellectuele eigendomsrechten, behoren exclusief toe aan GDQ Associates AB.

GDQ Group Development Questionnaire Nederland