Het helder hebben van kernwaarden geeft je focus. Je kunt daarmee beter beslissingen nemen, bijvoorbeeld als je iemand aanneemt of een strategische keuze voor je bedrijf moet maken. Het vinden en benoemen van je kernwaarden is geen makkelijk proces, maar geeft je wel energie.

Coaching bij het formuleren van kernwaarden

Iemand anders kan de kernwaarden niet voor jou bedenken. Als een coach je de juiste vragen stelt en helpt te onderzoeken wat er al is kom je wel tot scherpere inzichten.

We beginnen met minstens een halve dag workshop en vervolgen daarna middels gesprekken.

Kernwaarden van je organisatie zijn een fundament

Alles komt vanuit je kern. Vanuit de kern van jou als persoon en vanuit de organisatie. Kernwaarden zijn de reden van je bestaan en liggen ten grondslag aan alles wat je doet. Het is intrinsiek aanwezig.

Kernwaarden formuleren

Door helder te formuleren waar je voor staat kunnen mensen met vergelijkbare of dezelfde kernwaarden aansluiten. Dat versterkt je kracht als organisatie exponentieel.

Door de kernwaarden van jouw organisatie goed te formuleren en uit te dragen kun je je impact vergroten. Jouw organisatie staat voor principes die onwrikbaar zijn, je hebt een missie om goed werk te doen en jouw visie is onderdeel van een mooiere wereld.

Geef betekenis aan wat je doet

Jouw organisatie draagt graag bij aan een betere wereld. In sociaal of ecologisch opzicht en misschien zelfs wel allebei. Je steekt liever je energie en tijd in werk waarmee je ook waarde kunt toevoegen. Het is tijd voor een economie waarin betekenis hebben weer een centrale plek mag hebben.

Persoonlijk identificeren met de organisatie

Kernwaarden mag je uitdragen. Dat doe je altijd omdat het onderdeel is van je identiteit. Maar door ze expliciet te maken kunnen alle stakeholders zich identificeren met jouw betekenisbijdrage. Daardoor verbinden ze zich aan jouw merk of organisatie.

Ontdekkingsreis naar de basis

Laat je het echte gezicht van de organisatie zien aan iedereen die betrokken is. Daarom is het waardevol om te inventariseren wat je al hebt en waar je wellicht nog een gezicht aan moet geven.

Vaak zie ik dat klanten hun basiswaarden verwarren met hun eigen ideale plaatje (imago) of een blinde vlek hebben voor hun sterkste waarden omdat ze zó vanzelfsprekend zijn. Daarom vraagt het formuleren van kernwaarden een goede kennismaking en een inventarisatie bij klanten en medewerkers.

Zodra de kern woorden heeft gekregen is het aan te raden direct de volgende stap te nemen, namelijk het formuleren van marketing boodschappen. Maar daarvoor moet je wel eerst bij de kern zijn.

Samen aan de slag