Creëer een dynamisch werkklimaat waarin het team kansen benut en medewerkers met plezier samenwerken aan het doel.

 • Ervaar de kracht van doelen en rollen die in lijn zijn
 • Ontdek hoe je in je rol zowel de teamdoelen als je eigen doelen bereikt
 • Maak kennis met leiderschapsinterventies per fase van teamontwikkeling
 • Leer hoe je klagen, roddelen en ‘ja-maar’-en kunt ombuigen naar informatie die het team kan gebruiken om zijn doelen te halen
 • Leer het verschil tussen een functionele en een ‘oude’ gewoonterol
 • Talentontwikkeling: door een heldere rol mobiliseert de medewerker al zijn talent 

Je wilt graag gezonde relaties op de werkvloer én doelen behalen

Medewerkers zijn een belangrijke bron voor je organisatie. Daarom wil je dat iedereen zich lekker op zijn plek voelt en alle kennis en ervaring kan inbrengen. Toch is er vaak frictie, er wordt bijvoorbeeld geroddeld en geklaagd, of de energie stagneert en mensen blijven in hun oorspronkelijke functie hangen zonder nog zicht te hebben op het doel. Soms botsen verschillende meningen en wordt de sfeer onaangenamer.

Tijdens deze workshop leer je in praktische en heldere taal meer over hoe je met een systeembril naar context, doelen en rollen kunt kijken. We gebruiken daarvoor een wetenschappelijk onderbouwde en beproefde methode, met heel praktische toepassingen.

Je krijgt daarmee gereedschap waarmee je team- en individuele ontwikkeling kunt stimuleren. Zo maak je de stap van de alledaagse gang van zaken naar het sturen op steeds veranderende rollen, waardoor resultaten sneller en beter worden bereikt en medewerkers meer voldoening hebben in hun werk.

De opzet van deze workshop

In deze workshop leer je over de systeem-theorie, afgewisseld met veel praktijkoefeningen. Je richt je daarbij zowel op jouw eigen rol in de organisatie als op interventies die je kunt doen waardoor je een bevorderende impact op het werkklimaat hebt. Dit leidt tot resultaten als;

 • Talentontwikkeling: door een heldere rol mobiliseert de medewerker al zijn talent 
 • Betere afstemming van rollen op het doel van de organisatie
 • Vermindering van frictie in het team
 • Inzicht in hoe je belemmerende factoren zoals klagen, roddelen en ‘ja-maar’-en omzet in informatie die het team helpt om zijn doelen te bereiken

Interventies met zichtbare impact

Je bent als leidinggevende of vanuit jouw rol een belangrijke schakel in een groter geheel. Door goed in kaart te brengen waar jij en je team staan, leer je ook waar je kunt beginnen om verandering in gang te zetten.

Praktische doelen

 • Je kunt het gereedschap ‘context, doel & rol’ functioneel inzetten in jouw situatie
 • Je kunt belemmerende factoren per fase van teamontwikkeling in kaart brengen
 • Je kent het verschil tussen een functionele en gewoonterol
 • Je hebt concrete vervolgstappen geformuleerd
workshop dynamisch werkklimaat en talentontwikkeling

Over Systems-Centered® Training (SCT®)

In deze workshop maken we gebruik van de theorie, methoden en technieken van Systems-Centered® Training (SCT®), zoals het gereedschap context, rol en doel. SCT is een wetenschappelijk beproefde en innovatieve methode met als doel om een sterk team te bouwen waarin verschillen benut worden.

Voor leidinggevenden en professionals

Jij bent leidinggevende of een professional met een coach- of HR rol.

Werk je zelfsturend of zelforganiserend, bijvoorbeeld op basis van Holacracy? Dan is deze workshop ook voor jou. De training biedt handvatten om meer dynamiek in het vervullen van rollen te brengen en meer afstemming tussen rollen te krijgen met oog op de purpose.

Trainers

Hella Ritz is team-coach, trainer en executive coach vanuit Licht op de Zaak. Ze heeft dertig jaar ervaring, eerst als leidinggevende in non-profit en profit-organisaties, daarna als trainer en (team)coach. Ze is, als enige in Nederland, zowel SCT-practitioner als SAVI-trainer.

Paula Nordhauzen is partner bij Energized.org. Ze heeft daar, in veel verschillende rollen, onderzoek gedaan naar zelforganisatie. Met name rollen en werkrelaties hebben haar aandacht. Ook werkt ze vanuit haar marketing, – en communicatie achtergrond als coach en projectmanager.

Locatie

We hechten veel waarde aan een trainingslocatie, die jouw leerproces volledig ondersteunt. De locatie is van alle gemakken en benodigdheden voorzien opdat jij alle energie aan de training kunt wijden.

De training gaat plaatsvinden in het midden van Nederland.

Data

De workshop duurt 2 dagen en is van 9.00-17.00

Programma

Dag 1 & 2

9.00-12.00 Werkblok 1 (inclusief koffiepauze)

12.00-13.30 Lunch

13.30-17.00 Werkblok 2 (inclusief koffiepauze)

Meld je nu aan!

Neem contact op als je deze incompany training overweegt

Meer informatie? Neem gerust contact op!

SAVI® is ontwikkeld door Yvonne Agazarian en Anita Simon. SAVI® en SAVIGRID® zijn geregistreerde handelsmerken van Claudia Byram en Frances Carter. Hella Ritz is gecertificeerd SCT-practitioner en SAVI-trainer.